Senarai Blog Saya

Teman, Rakan dan Sahabat

Cari Blog Ini

08 November 2011

SALAM AIDIL ADHA.....

Malam Aidil Adha masih sangat terasa lagi dihati, bersama-sama merebus ketupat dan merendang ayam dengan isteri, anak-anak dan kaum keluarga semua.Hilai tawa keluarga dalam kemeriahan menyambut Aidil Adha akan sentiasa meruntun nurani kami untuk turut serta berkumpul bersama keluarga pada malam Aidil Adha.DI HALAMAN PAGI AIDIL ADHA YANG SANGAT
                                                               MENDAMAIKAN....

Hari ini hari terakhir Hari Raya Aidil Adha.... seperti sangat pantas masa berlalu, masih terkenang lagi saat memileh lembu untuk di buat korban bagi tahun ini, masih sangat dekat lagi dalam ingatan sewaktu menunaikan solat sunat Aidil Adha bersama abah dan anak-anak teruna saya, seusai solat sunat Aidil Adha kami terus ke pusara bonda.

Sebagaimana kebiasaan Hari Raya Korban, kami bersama kerabat se kampung bergotong royong menumbangkan lembu korban menyiapkannya sehingga sempurna dan diagih-agihkan ke pelusuk kampung agar seluruh warga kampung dapat menikmatinya.Tahun ini 7 ekor lembu yang dikorban, berbanding tahun lalu 8 ekor kesemuanya. Selepas solat Zohor kami semua sama-sama menikmati juadah makan tengahari beramai-ramai di surau. Begitulah meriah, seronok dan indahnya Aidil Adha bagi kami orang kampung. Warga kampung bagaikan satu keluarga besar dalam suasana yang sangat harmoni yang membuka tirai fahaman politik masing-masing.


SENYUM PAGI AIDIL ADHA ... IBU DAN ANAK TERUNA

Kenangan yang indah dan sangat manis inilah yang sentiasa mengamit hati-hati kami untuk sentiasa berada di kampung pada 10 Zulhijjah setiap tahun. 


       GEMERLAP NEON MALAM AIDIL ADHA       

Semalam semua yang bertandang di rumah abah beransur-ansur kembali ke kediaman masing-masing untuk meneruskan kehidupan mereka.Namun kami semua berharap agar bersama lagi di Aidil Adha yang akan datang. Aidil Adha akan sentiasa dalam kenangan yang terindah......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan