Senarai Blog Saya

Teman, Rakan dan Sahabat

Cari Blog Ini

Memuatkan ...

25 Ogos 2010

CERITA MENARIK DI BULAN RAMADHAN 1431 H


Diam tak diam, dah 15 hari kita menjalankan ibadah puasa. Tentulah banyak ragam dan cabarannya yang kita tempuhi sejak awal berpuasa. Bagi saya, walaupun dikira 'senior' dalam menghadapi pengalaman berpuasa, tiap-tiap hari yang dilalui penuh dugaan dan cabarannya. Menyelak beberapa entry yang lalu, saya tersenyum sendiri membaca beberapa kisah yang saya tulis di entry lama; samada kisah itu saya ceduk dari cerita rakan-rakan atau yang saya nukilkan sendiri. Antara cerita yang menarik :-
"Berbuka dengan putu mayam" dan "Bertemu Malam Lailatuqaddar "

Kisah di entry tersebut sangatlah melucukan dan boleh mengisi masa sengang sebelum waktu berbuka, kebanyakan cerita hanya teladan dan mudah-mudahan boleh dijadikan sekadar bahan hiburan kita semua.

Nak mengucapkan salam Ramadhan dah diucapkan pun, Apa cerita menarik untuk kita tuliskan di entry biasanya dalam bulan Ramadhan, mungkin cerita lauk sewaktu bersahur atau juadah ketika masa berbuka.

Jumpa lagi dilain entry. Assalamualaikum.....

9 ulasan:

  1. Wa'alaikummussalam...

    tak tahu nak cerita apa dah.. hehehe.. :)

    BalasPadam
  2. Salam kakcikseroja,

    Kakcik tak perlu bercerita tentang sesuatu, sudi membaca n3 saya dan memberikan pertanyaan yang sebegitu pun sudah memadai bagi saya

    BalasPadam
  3. salam Bro Zed:

    time puasa ni mmg cerita bab menu berbuka aje lah! Nnt bila dah raya..cerita bab bertamu ke rmh sedara mara...dan open house!

    err...taun ni PK buat lg tak open house tu??

    xD

    BalasPadam
  4. Salam Jaja,

    Waduh lamanya awak tak singgah kat sini, awak bab menu berbuka, saya tak boleh kata ape lah..
    Jika raya pun saya percaya awak no sakan.

    Tahun ni tak pasti samada PK buat open house atau tidak, belum bincang lagi, mungkin ke rumah blogger lain kut?

    BalasPadam
  5. Zed,
    bulan Ramadhan ni biasanya kita kurag bercakap untuk mengelakkan terbuat dosa, banyak bercakap nanti tersasul dan tersosol. Putu mayom? alahai makanan kesukaan saya tu, makan ngan gula tebu dan kelapa parut tau tau 5 kepingpun tk cukup.
    Dari kecil sampai dah tua ni.
    Dah 17 Ramadhan hari terasa semakin laju!

    BalasPadam
  6. Salam Noorlara,

    Gumbiranya saya apabila awak sudi mencoret disini. Bebulan puasa ni bukan nak mengumpat dimulut, mengumpat dalam hati pun masing-masing tak mahu, takut pahala puasa tak dapat.

    AWak rupanya hantu putu mayam yek? Memang pun kena dengan gula tebu dan parut kelapa muda, nyamnyamm....kelap tua parut pun boleh....sedap....

    BalasPadam
  7. salam bro,
    malam 20 ramadan, tahun ni cobaan bro...

    BalasPadam
  8. Salam Bro Lenz,

    Ye betul, 20 Ramadhan yang penuh cabaran. Rumpang simpati dengan keadaan yang berlaku. Tetapi gua pasti banyak hikmah di sebaliknya...

    BalasPadam